torsdag 14 april 2016

Är det något som säger att kändisar är speciellt lämpade att uttala sig om politik?

Jag vill tipsa om en intressant debatt i P1 mellan Ivar Arpi och Mikael Wiehe om fenomenet kändisar som uttalar sig om politik. Inslaget börjar ca 1 timme och 24 minuter in i programmet. Lyssna gärna och bilda er en egen uppfattning.

Jag har länge tyckt att detta varit ett intressant fenomen. Vad är det som säger, att bara för att man är en bra sångare eller skådespelare, så är man även bra på att göra politiska analyser? Givetvis kan det finnas kändisar som är väl insatta i politiska frågor, precis som det kan finnas politiskt kunniga och intresserade lastbilschaufförer eller hotellreceptionister.

Det finns ingen anledning för media att betrakta kändisar på något annat sätt bara för att de är kändisar. Om en kändis vill skriva en debattartikel i en politisk fråga, borde medier – och i förlängningen även allmänheten – fråga sig vilken speciell politisk kompetens eller erfarenhet kändisen i fråga har, som gör dennes åsikter relevanta i sammanhanget.

När det gäller komplexa frågor som integration eller säkerhetspolitik, finns det ingenting som säger att kändisar – i egenskap av just kändisar – skulle vara särskilt lämpade att tala om för oss vad vi skall göra.Läs även andra bloggares åsikter om , ,
intressant.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar