söndag 1 maj 2016

Börja tillämpa lagstiftningen mot nedskräpning! (Ang. Valborg i Uppsala)

Valborg har passerat. Det är en högtid som firas ordentligt bl.a. i Uppsala. Det märks dagen efter. För några år sedan tog jag några bilder på hur det kunde se ut: minst sagt skräpigt, eller hur? Att döma av Uppsala Nya Tidning verkar det se ungefär likadant ut i dag. Det är inte gratis att plocka upp allt skräp. Kostnaden för kommunen – dvs. skattebetalarna – skall ligga på miljonen.

(En del skulle i detta sammanhang säga att Uppsala kommun kanske ändå går med vinst på Valborg, eftersom man ju får en massa extra konsumtion från alla besökare. Men då måste man tänka på, att de pengar som besökarna spenderar på Valborg, hade de kunnat spendera på annat om det inte vore för Valborg. Kanske har de fått leva fattigt ett tag, för att kunna festa ordentligt på Valborg. De är alltså inte säkert att den totala konsumtionen i samhället har ökat.)

Detta väcker en fråga. Det är ju faktiskt förbjudet att skräpa ner, även om lagstiftningen kritiserats i olika sammanhang för att vara tandlös, bl.a. för att "obetydligt" skräp som cigarettfimpar m.m. inte omfattas. Detta borde självklart åtgärdas. Men i väntan på detta kan man ju börja tillämpa de förbud som faktiskt finns. Låt polisen göra en jätteinsats vid nästa Valborgfirande (i Uppsala, och på andra platser i den mån det skulle behövas). Bötfäll folk som lämnar ölburkar eller pizzakartonger eller vad det nu kan vara efter sig.

Alla svenskar från fem års ålder och uppåt vet – eller borde i alla fall veta – att man inte slänger skräp på marken, så någon ursäkt finns knappast. Om man nu inte betraktar "att vara stupfull" som en ursäkt, vilket det inte är.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar