lördag 28 maj 2016

Inga regnbågsflaggor i kommunen, tack!

Öckerö kommun har beslutat att inte hissa regnbåbsflaggan under prideveckan. Jan Utbult (kd), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, kommenterar beslutet:

Idag har Öckerö en enkel och strikt flaggpolicy – vi flaggar med svenska flaggan på flaggdagar eller då någon anställd i kommunen går bort – och vi tycker det är bra. Om vi nu börjar flagga för en rörelse eller organisation kommer vi ställas inför väldigt många avvägningar framöver där andra grupper, som till exempel funktionshindrade, invandrare eller etniska minoriteter som vi heller inte heller flaggar för. 

Det är ett helt riktigt beslut. Regnbågsflaggan har en tydlig ideologisk laddning – den står för etiska och politiska ideal som vissa förhåller sig tveksamma till. Den står för ett bejakande av olika sexuella livsstilar som bl.a. konservativa kristna och muslimer vänder sig emot. Den kan också stå för olika politiska agendor som drivs av åtminstone delar av hbtq-rörelsen. Skall man flagga med regnbågsflaggan, kan man lika gärna börja flagga för allehanda politiska och religiösa grupper. Skall man kanske hissa röda flaggor på Första maj? Eller skall man hissa Vatikanens flagga för att uppmärksamma förföljda katoliker? Man kan rentav tycka att det är hyckleri från olika "progressiva" gruppers sida, när de går i taket för varje liten kristen symbol, samtidigt som de kräver att vi skall acceptera hbtq-rörelsen som något ideologiskt neutralt.

Det blir ohållbart om kommuner (eller andra offentliga instanser) skall börja flagga för olika ideologiska, politiska eller religiösa grupperingar Om man flaggar för en grupp, lär det garanterat komma krav på att man skall flagga även för andra grupper. Den rimliga lösningen som jag kan se är att offentliga instanser begränsar flaggande till officiella flaggor – den svenska flaggan, samt flaggor med kommunvapen eller myndighetens logotyp eller liknande. Man kan även tänka sig Europa- eller FN-flaggan i vissa sammanhang. När det kommer till olika inofficiella flaggor, eller flaggor som representerar olika ideologier eller fristående organisationer, bör man ha en strikt policy från kommuners och andra offentliga instansers sida. Folk för gärna dessa flaggor privat, men det är inte det offentligas uppgift att bereda plats för allehanda ideologiska riktningar eller organisationer. Vissa håller med hbtq-rörelsen och dess agenda, andra gör det inte. Det är inte kommunens sak att ta ställning, lika lite som det är kommunens sak att ta ställning för eller emot någon viss religion.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar