söndag 1 maj 2016

Varför har de borgerliga inte avskaffat första maj när de haft möjlighet?

I dag är det första maj. Det betyder att sossarna är ute och demonstrerar mot sig själva. I bakgrunden figurerar frågan om varför första maj över huvud taget är en allmän helgdag. Från borgerliga debattörer kommer då och då krav på att avskaffa första maj. Ännu har man dock inte gjort slag i saken, under den tid man haft regeringsmakten.

 Finns det några skäl till varför borgerliga skulle vilja ha kvar första maj som helgdag, om denna dag är så intimt förknippad med arbetarrörelsen och det socialistiska blocket? I Uppsala har Kristdemokraterna anordnat egna demonstrationståg. Kanske tänker sig vissa att man på så sätt skulle kunna göra första maj till en allmän dag för politiska manifestationer, och ingen specifik "vänsterdag". Och visst, skall man ha en allmän helgdag vikt åt politiska manifestationer borde den rimligtvis vara öppen för alla, och inte enbart för vissa partier eller politiska grupperingar.

Bland folk i allmänhet är det säkert många som tycker det är skönt med en ledig dag efter Valborg, med tanke på eventuella bakfyllor. Dock kan man fråga sig om inte just detta vore ett argument för att avskaffa första maj som helgdag. Den svenska suparkulturen är långt ifrån sund i alla lägen, och kunde man förmå folk att festa måttligare vore det snarare en välgärning.

Jag skulle gissa att många borgerliga politiker helt enkelt inte tyckt att första maj varit någon tillräckligt viktig fråga för att man skall driva fram en politisk strid kring den. Därför har man låtit denna helgdag vara kvar. Inte för man av princip vill försvara sossarnas rätt till en egen helgdag, utan för att man helt enkelt haft viktigare saker för sig.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar